Vlooien, de schrik van elke huisdiereigenaar!

Kat & hond

Vlooien zijn de schrik van elke huisdiereigenaar. Wie kent ze niet? De kleine zwarte beestjes die het leven van je hond, je kat of van jou als baasje behoorlijk zuur kunnen maken. Wat kun je doen als je hond of kat vlooien heeft? En nog beter, hoe kun je deze vervelende beestjes voorkomen?

Help! Jeuk!

Als je hond of kat meer gaat krabben en haar gaat verliezen dan wordt het tijd om je huisdier aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Vlooien zitten op de huid tussen de haren van je hond of kat. Ze zuigen bloed op wat tot enorme jeuk en huidontstekingen kan leiden. Eén vlooienbeet kan al zorgen voor een heftige overgevoeligheidsreactie van je huisdier. Behalve jeuk, huidklachten en ongemak kunnen vlooien ook ziektes overbrengen, zoals een lintworminfectie.

Spring-in-het-veld

Soms kun je vlooien zien lopen, vooral op warme plekken van het lichaam (liezen bijvoorbeeld). Vlooien kunnen enorm goed springen en springen over naar andere katten en honden in je huis. Ze zijn daardoor zeer besmettelijk.
Vlooien kunnen de mens ook bijten. Maar gelukkig vinden ze ons minder aantrekkelijk, omdat we te weinig haren hebben waar ze zich in kunnen nestelen. Ze zitten liever in de vacht van je hond of kat.

Vlooienfamilie

Zie je één vlo, dan zijn er nog veel meer. Een vlooienwijfje legt vele honderden eitjes, zgn. neten, in de haren van je huisdier. Deze kun je herkennen als witte ovalen stipjes. De neten zitten vastgeplakt in de vacht of vallen op de grond. Ze hebben geen dier nodig om zich verder te ontwikkelen. Na een week kruipt er een larve uit het eitje, dat zich meteen in een cocon hult (de pop). In een warme en vochtige omgeving gaat deze cyclus erg snel. Daarom zijn vlooienklachten in de zomermaanden het ergst.

Overwinteren

Denk je van de vlooien af te zijn en opeens komen ze weer tevoorschijn. Dat komt doordat poppen maandenlang kunnen wachten totdat de omstandigheden weer ideaal zijn om uit te komen en in vlooien te veranderen!

Behandeling

Als je hond of kat vlooien heeft, is het noodzakelijk om niet alleen je dier te behandelen, maar de hele omgeving. Want de vlooieneitjes kunnen overal terechtkomen: in de hondenmand, in je bed, in je vloerbedekking of op stoffige plaatsen zoals onder je kast of onder je bank.

Stofzuigen alleen is dus niet voldoende! Maak dus een grondig behandelplan:

  • Behandel niet alleen het besmette dier maar ook alle andere huisdieren
  • Gebruik de juiste bestrijdingsmiddelen; vraag je dierenspeciaalzaak of dierenarts om advies en lees goed de bijsluiter
  • Volg alle richtlijnen voor het toepassen van de bestrijdingsmiddelen
  • Behandel ook de omgeving: dekentjes, kussens e.d. regelmatig wassen op minimaal 60°C, overal goed stofzuigen en behandelen met een speciaal bestrijdingsmiddel (let op: deze is niet geschikt voor dieren!)
  • En heel belangrijk: houd vol, want in de meerderheid van de gevallen wordt niet lang of vaak genoeg behandeld!

Bescherm je huisdier het hele jaar door tegen vlooien. Dan is de kans op massale verspreiding vele malen minder!