Hoera! vakantie!

huisdier mee op vakantie

Mee op vakantie?

Neem je je huisdier mee op vakantie? Realiseer je dan dat een vakantie met een huisdier anders is dan een vakantie zonder huisdier. Maar als je een aantal dingen goed regelt, kan het voor mens én dier erg leuk zijn om samen vakantie te vieren!

Regels in het buitenland

Voor het reizen met gezelschapsdieren bestaan regels. Alle landen buiten de EU hebben eigen eisen gesteld aan de invoer van gezelschapsdieren. Binnen de EU zijn die regels voor het niet-commerciële vervoer (minder dan 5 huisdieren) van gezelschapsdieren gelijkgetrokken. Deze regels zijn van toepassing op honden, katten en fretten en houden het volgende in:

  1. De dieren moeten in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model.
  2. De dieren moeten geïdentificeerd zijn met een chip. Sinds 2 juli 2011 is een tatoeage alleen niet meer voldoende.
  3. De dieren moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës) met na de vaccinatie een inwerktijd van 21 dagen voor aanvang van de reis. Voor sommige landen dient een titerbepaling (vaccicheck) op Rabiës antilichamen van een EU erkend laboratorium opgestuurd te worden. In België is dit hetWetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (ISP / WIV) te Brussel, telefonisch bereikbaar op telnr. 02 642 51 11 of via de mail op rage@wiv-isp.be. Voor een lijst van EU-erkende laboratoria, kijk op
    http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm.

Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden en Malta gelden aanvullende eisen zoals een bloedtest op rabiës en een behandeling tegen teken en wormen.
Voor het niet-commercieel verkeer van konijnen, kleine knaagdieren (zoals cavia’s, ratten, muizen en hamsters), vogels, vissen, amfibieën en reptielen zijn geen algemeen geldende EU-eisen vastgesteld. Meestal is een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring voldoende, maar soms moet je rekening houden met specifieke eisen per diersoort.
Voor de juiste informatie kan het beste contact worden gezocht met de ambassade van het land van bestemming. Vraag naar de benodigde documenten, de geldigheidsduur en eventuele quarantaine bepalingen van het land van bestemming.

Thuis laten?

Kies je ervoor om je huisdier niet mee te nemen op vakantie? Waar moet je dan aan denken? Eén ding is in ieder geval belangrijk: regel de opvang van je dier ruim van tevoren! Pensions hebben vaak maar een beperkt aantal plaatsen en zitten, zeker in het hoogseizoen, snel vol. En als je een oppas in huis wilt, is het ook verstandig om die enige tijd van te voren te polsen.

Bij familie, vrienden of buren?

Tijdens je vakantie kun je je huisdier laten verzorgen door een bekende. Een kat kan bijvoorbeeld heel goed thuisblijven, als hij maar op tijd eten krijgt en dagelijks een bakje vers water. Knaagdieren en konijnen kunnen wat makkelijker uit logeren gaan. Maak duidelijke afspraken en zet bijzonderheden op papier, bijvoorbeeld “wat en hoeveel je dier eet”. Maak duidelijk dat het voor een huisdier niet wenselijk is om ineens een ander merk voeding te krijgen. Zorg het liefst voor voldoende voeding van je eigen merk. Heb je een kat die thuisblijft, vraag dan of de verzorger regelmatig stofzuigt. Je zult niet de eerste zijn die na thuiskomst wordt begroet door vlooien 😉

Bron: Dierenbescherming