Help! Mijn hond heeft chocolade gegeten!

Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?

Chocolade kan zeer giftig zijn voor honden. Bel  altijd je dierenarts en informeer hem over het volgende:

  • Welke chocolade je hond heeft gegeten en hoeveel.
  • Wanneer je hond de chocolade heeft gegeten.

Je dierenarts  zal je  meestal het advies geven om zo snel mogelijk met je hond bij hem langs te komen.

Waarom is chocolade giftig voor mijn hond?

In chocolade zit een stof, theobromine, waar honden niet tegen kunnen. Het is een stofje dat de mens, na het eten van chocolade, wakker houdt en activeert . Naast dit stimulerende effect heeft theobromine ook een irriterende werking in het lichaam. Mensen kunnen deze stof zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; zij hebben een lange tijd nodig om theobromine uit het lichaam te verwijderen.  Dezegiftige stoffen stapelen zich op in het lichaam. Of de hond er ook ziek van wordt, is afhankelijk van zijn lichaamsgewicht en van de soort en de hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft.

Ziekteverschijnselen

Wanneer een hond (te veel) chocolade gegeten heeft, kun je na een paar uur de volgende verschijnselen zien:

  • Veel hijgen, veel drinken
  • Buikpijn
  • Braken, diarree
  • Onrustig gedrag
  • Trillen, zenuwverschijnselen
  • Als de dierenarts naar het hart gaat luisteren, kan een versnelde of onregelmatige hartslag gehoord worden. Je hond kan zelfs overlijden aan een acute hartstilstand.

Welke chocolade en in welke hoeveelheid is het meest gevaarlijk voor mijn hond?

Pure chocolade is gevaarlijker dan melkchocolade. Pure chocolade bevat per gram namelijk meer theobromine dan melkchocolade. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine er in zit!
Als richtlijn kun je ongeveer 7 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht aanhouden als grens waarboven ziekteverschijnselen op kunnen treden, bij melkchocolade is dit ruim 60 gram per kg lichaamsgewicht. Een groot verschil dus!
In witte chocolade zit weinig theobromine. Witte chocolade is daarom nauwelijks giftig voor honden.

Preventie

Laat geen chocolade of pralines binnen bereik van je hond staan, ook al is dit buiten het zicht van het dier. Honden zijn meesters in het vinden van eten en zijn weinig kieskeurig als het op eten aankomt. Neem dus geen risico en houd chocolade uit de buurt van honden.