Hoe zit het gebit van konijnen en knaagdieren in elkaar en wat kunt u zelf doen om het gezond te houden?

Konijnentanden

Konijnen en knaagdieren hebben een iets ander gebit dan andere zoogdieren. De tanden groeien namelijk gedurende het hele leven door. Ze groeien zo’n 1.5 tot 3 millimeter per week. De kiezen groeien ook het hele leven door. Deze groeien zo’n 2 tot 6 millimeter per maand. Door erfelijke oorzaken of door verkeerde voeding kunnen er gebitsproblemen ontstaan. In dit artikel is hierover meer te lezen en leest u hoe u dit probleem op kan merken en wat u hier zelf aan kunt doen.

Geërfde gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Het kan zijn dat gebitsproblemen al van kleins af aan voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de tanden en kiezen niet goed op elkaar staan. Hierdoor kunnen ze ook niet goed afslijten, waardoor ze op een gegeven moment te hard doorgroeien. Dit kan tot gevolg hebben dat de dieren niet of heel moeilijk kunnen eten en is van invloed op de algehele gezondheid van het konijn of knaagdier.

Gebitsproblemen door verkeerde voeding

Ook door verkeerde voeding kunnen er problemen ontstaan aan het gebit. Dit kan komen doordat de voeding niet genoeg calcium bevat of doordat de tanden en kiezen niet genoeg afslijten door de voeding. Het is hierom van belang om voeding te geven waarvoor het konijn of knaagdier een beetje moet werken. Het konijn en knaagdier moet ergens op kunnen knagen, waardoor de tanden en kiezen afslijten. Zorg daarom altijd voor voldoende hooi en stro.

Hoe merk je dat je konijn of knaagdier gebitsproblemen heeft?

Gebitsproblemen kunnen gevaarlijk zijn voor knaagdieren en konijnen, omdat ze kunnen overlijden als de darmen stil komen te liggen. U kunt aan een aantal dingen merken dat uw huisdier problemen heeft:

  • Er is geen eetlust meer
  • Het huisdier is opvallend rustig
  • Het huisdier vermagert
  • De vacht ziet er niet goed uit
  • Het huisdier kwijlt
  • Er zijn bulten bij de kaaklijn (abcessen)
  • Minder ontlasting of bijna geen ontlasting meer
  • Diarree

Als uw konijn of knaagdier niet meer eet, raadpleeg dan meteen een dierenarts. Wellicht is het nodig om bijvoorbeeld de snijtanden bij te slijpen of om haken van de kiezen te verwijderen. Uiteraard is het wel verstandig om dit soort problemen te voorkomen met de juiste voeding als het dier geen erfelijke aanleg heeft met betrekking tot gebitsproblemen.

Bron: https://bit.ly/2UPzkTU