Kunnen huisdieren corona krijgen?

#lockdown #thuiswerken: het corona virus heeft ons allen flink in de greep. Wat betekent dat voor ons en onze huisdieren? Kunnen we onze dieren nog wel knuffelen? Zomaar een paar vragen die we de afgelopen tijd voorbij hebben zien komen. Wij proberen via deze weg wat antwoorden te geven.

huisdieren

Veel mensen vragen zich af of hun huisdier besmet kan worden met het coronavirus of een risico vormt bij de verspreiding daarvan. Het probleem is dat er al wel veel, maar lang nog niet alles bekend is over het Covid-19, oftewel Corona-virus.
Er zijn slechts enkele gezelschapsdieren positief getest op Covid-19. Deze leefden geïsoleerd bij personen die besmet waren met Covid-19. Dat wijst er dus op dat deze dieren besmet werden door de mensen met wie ze samenleefden. Vooral de kat en de fret zouden gevoelig zijn voor het Corona-virus.

Kan mijn gezelschapsdier besmet worden door de mens en hoe het beschermen?
In zijn advies heeft het Wetenschappelijk Comité van het FAVV aangegeven aan dat dit risico gering is. Desalniettemin wordt aan Covid-19 patiënten aangeraden om de nodige hygiënische maatregelen te treffen voor wat betreft contact met hun huisdier (handen wassen na aanrakingen, niet laten likken in het gezicht) om te voorkomen dat het huisdier gedurende korte tijd drager en uitscheider van het virus zou worden.

Kunnen huisdieren de mens besmetten als ze met besmette personen in contact zijn geweest?
Het is bekend dat de omgeving van Covid-19 patiënten zeer sterk gecontamineerd kan zijn. Huisdieren die samenleven met besmette personen worden in hoge mate blootgesteld aan het virus. Tot nu toe zijn er slechts een beperkt aantal gevallen bekend waarbij een gezelschapsdier werd besmet door de mens. De honden vertoonden geen enkel symptoom en de kat had voorbijgaande spijsverterings- en ademhalingsproblemen. Ook de fret kan geïnfecteerd worden door het virus. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het virus van huisdier naar mens wordt overgedragen. Hoewel het vermoeden bestaat dat het virus dat Covid-19 veroorzaakt bij de mens oorspronkelijk van wilde dieren afkomstig is, heeft het zich kunnen aanpassen aan de mens (“gehumaniseerd” virus). Het risico op overdracht van het virus van huisdieren naar de mens is verwaarloosbaar in vergelijking met het risico op overdracht door direct contact tussen mensen.
Desondanks wordt  sterk aangeraden om de klassieke hygiëneregels te blijven toepassen (vermijd nauw contact met je dier, vooral als je ziek bent, was je handen na het aanraken van een dier, laat het dier niet likken aan je gezicht). Dit enerzijds om te voorkomen dat je het virus zou overdragen op je huisdier en om te voorkomen dat je dier zelf drager en uitscheider van het virus zou worden als gevolg van een omgevingsbesmetting.

Is het nodig/nuttig mijn hond of kat te wassen? Kan ik mijn hond of kat “ontsmetten” zoals ik doe voor mijn handen of hoe moet dit in de praktijk gedaan worden?
Opgelet, je mag je huisdier (zowel volledig, als zijn vacht of zijn poten) zeker niet wassen met ontsmettingsmiddelen of andere producten zoals alcoholgel, dettol, alcohol of bleekwater, want dit kan brandwonden of vergiftiging bij het dier veroorzaken.
Het is zeker niet nodig om je huisdier elke keer te wassen na dat deze buiten geweest is. Het is wel aan te raden om de nodige hygiënische maatregelen te treffen voor wat betreft contact met je huisdier (handen wassen na aanrakingen, niet laten likken aan het gezicht). Als je je dier toch zou willen wassen, gebruik dan een dierenshampoo of zachte zeep. De pootkussentjes kunnen gereinigd worden met zachte zeep.

Advies
Als je zelf geen verschijnselen vertoont of op een andere wijze een verhoogd risico hebt, is er geen reden om niet met dieren te werken. Wees echter wel voorzichtig in het contact met de eigenaar. Controleer voor jezelf of je nog steeds netjes volgens het hygiëneprotocol werkt en pas dit zo nodig aan.

In het contact met mensen
Neem de geadviseerde veiligheidsmaatregelen. Dus geen handen geven, hoesten in de elleboog, handen regelmatig goed wassen, enz. Kijk voor meer informatie op https://www.zorg-en-gezondheid.be/uitbraak-coronavirus-covid-19

In het contact met huisdieren
De dieren niet laten likken en handen wassen na contact met de dieren, de voederbak en hun uitwerpselen. Verder is het sowieso verstandig de normale hygiëne in acht te nemen: was je handen vaak met zeep en water gedurende minstens twintig seconden.

Als je zelf wel corona-verschijnselen vertoont of op een ander wijze een verhoogd risico hebt (bijvoorbeeld als je recent contact gehad hebt met iemand die besmet was), dan zijn er de huidige regels die voor iedereen gelden: sociale isolatie en dan dus liever ook niet meer met dieren werken. Je eigen dieren vormen nauwelijks een hoger risico, dus dat kan nog wel.

Over het contact met dieren hoef je je dus geen zorgen te maken.
Mocht je nog vragen hebben of je eventuele zorgen met ons wilt delen, neem dan contact met ons op via info@vitakraft.be .

Vitakraft
Behalve dat Vitakraft continu bijdraagt aan de gezondheid en het geluk van het huisdier als lid van het gezin, staat het welzijn van onze medewerkers, partners en consumenten bovenaan onze prioriteitenlijst. Dat betekent dat we constant alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen en de richtlijnen van de overheid en het Agentschap voor Zorg & Gezondheid bij Vitakraft ten strengste worden nageleefd.

We hopen dat jullie allemaal gezond blijven en in deze tijd zowel binnen als buiten veel steun hebben aan jullie lieve huisdieren🐾

Bron: Dibevo 16.03.2020 / FAVV Huisdieren update 03/04/2020