Let goed op….. de eikenprocessierups

Heb jij dat ook, alleen al als je aan de eikenprocessierups denkt krijg je overal jeuk. Niet alleen wij maar ook onze huisdieren kunnen last hebben van deze larve van de nachtvlinder. Door de warmte zijn de eikenprocessierupsen extra actief en kruipen ze naar beneden om zo verkoeling te zoeken. Daardoor is de kans dat jij of je huisdier in contact komt met de rups groter geworden.

Vitakraft eikenprocessierups

Vooral honden komen gemakkelijk in contact met de eikenprocessierups of met de brandhaartjes. Bij blootstelling aan de brandhaartjes van de eikenprocessierups krijgen ze voornamelijk last van de ogen (gaan meer tranen), lippen en tong (zwellen op).¹ Honden kunnen ook misselijk zijn, braken of last hebben van sloomheid. Tijdens het uitlaten is het dus belangrijk om goed op te letten waar je met je hond loopt en hem niet in de buurt van de eikenprocessierupsen uit te laten.

 

Bij acute klachten aan de lippen en de tong van je hond is het aan te raden direct de dierenarts te raadplegen. Er kunnen heftige reacties optreden, wat zelfs kan leiden tot afsterving van het weefsel. De dierenarts kan een injectie geven om de allergie te onderdrukken. Als je vermoedt dat je hond last heeft van een acute irritatie op de slijmvliezen of huid, spoel je hond dan af met warm water.²

 

Bij katten kunnen deze irritaties ook ontstaan, maar omdat katten zich minder vaak in de buurt van de eikenprocessierups nesten bevinden, komt dit bij katten minder vaak voor. Ook hier geldt dat bij acute klachten de dierenarts geraadpleegd moet worden.

 

Door de wind worden de brandhaartjes van de eikenprocessierups gemakkelijk verspreid en komen zo overal terecht.³ Er is geen direct contact met de eikenprocessierups nodig om klachten te krijgen. Het contact met de brandhaartjes kan al genoeg zijn.

 

Ons advies: blijf lekker met je dier van de buitenlucht genieten, maar let goed op waar je dat doet. Als het even kan, ga dan ergens naar toe waar geen eikenprocessierupsen zijn!

 

Bronnen:

  1. https://dibevo.nl/nieuws/eikenprocessierups-extra-actief?utm_medium=email
  2. https://nos.nl/artikel/2290894-let-op-je-hond-de-eikenprocessierups-slaat-ook-dieren-niet-over.html
  3. https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/contact-met-eikenprocessierups/