Parkiet

Onze parkieten stammen van origine af van de Australische parkieten, die in grote zwermen rondtrekken.

Rond 1850 zijn de eerste grasparkieten in ons land geïntroduceerd en tot op de dag van vandaag is het een bijzonder populaire vogelsoort, die in meer dan 100 kleurvariaties voorkomt.

ParkietKanarieExotische vogels

Voeding

Soortgerichte voeding is een belangrijke voorwaarde voor een gezond en gelukkig parkietenleven. Parkieten zijn voornamelijk zaadeters, die in hun oorspronkelijke Australische leefomgeving veelal verscheidene graszaden en andere fijne zaden eten.

De basis van de voeding moet een uitgekiend en veelzijdig hoofdvoer zijn. Ook vers fruit, groente en kruiden, zoals appel, wortel en muur moeten op het menu staan. Vogelmuur is een kruid wat spijsvertering bevorderend werkt. Het bevat veel ijzer, calcium, magnesium, kalium, kiezelzuur en vitamine C. De voeding moet alleen in de vogelkooi worden aangeboden en niet tijdens het vrij vliegen. Zo associeert de parkiet zijn kooi met iets prettigs, dit vergemakkelijkt de terugkeer naar de kooi na het vrij vliegen.

Snacks

Parkietensnacks hebben naast het verwennen ook een functioneel doel. Je parkiet vindt het namelijk heerlijk om actief bezig te zijn. Snacks zoals een Kräcker of trosgierst geven je parkiet de mogelijkheid om op natuurgetrouwe wijze zijn voedsel te vergaren. Dit geeft je een gezonde en gelukkige parkiet!

 

 

Verzorging

Het gezelschap van soortgenoten is heel belangrijk voor de sociale parkiet. Het is daarom verstandig de parkieten niet solitair te houden, maar in koppeltjes. Twee mannetjes of twee vrouwtjes verdragen elkaar net zo goed als een paartje. Neem dus nooit maar één parkiet.

Wanneer een nieuwe parkiet in de kooi komt, is enige rust nodig. De gewenning aan soortgenootjes geeft meestal geen problemen. Slechts in enkele gevallen moeten de vogels gescheiden, in kooien naast elkaar, voorzichtig kennismaken. Het wennen aan de nieuwe omgeving en aan ons duurt soms iets langer. Hier kunnen geduld en lekkernijen een handje bij helpen.

Vrij vliegen

Ook de mogelijkheid om vrij te vliegen is voor de parkiet broodnodig. De beste training is om de vogel in de kamer te laten vliegen, maar dit is niet zonder risico! Pas op voor gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld giftige kamerplanten. Daarnaast is het belangrijk te zorgen voor een 'landingsplaats’, bijvoorbeeld een zogenaamde vogelboom. Eenvoudigweg een lange tak met rechte twijgen in een grote bloempot of kerstboomstandaard zetten. Hang in de kooi enkele leuke speeltjes, zoals belletjes of spiegels.

Leefomgeving

Om de kooi fris en schoon te houden, kun je schelpenzand als bodembedekker gebruiken. Schelpenzand is een mengsel van zand en de schaal van schaaldieren. Het voorziet in de kalk- en mineralenbehoefte en helpt bij verstoring van de darmflora.         

Snavel en nagels

Parkieten gebruiken hun snavel en nagels veelvuldig en hierdoor slijten ze af. Dit is belangrijk, want de snavel en de nagels groeien altijd door en worden anders te lang. Een verse twijg of een zandhulsje als zitstok is gymnastiek voor de pootjes en kort gelijktijdig de nagels. Voor de verzorging van de snavel is een sepiablok of een mineralensteen zeer geschikt.

 

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.