Kanarie

Onze kanarie stamt van origine af van een vinkachtige vogel, die nog steeds op de Canarische Eilanden te vinden is. Deze in het wild levende vogel wordt vanwege haar uitbundige zang al sinds 1500 als huisdier gehouden en gekweekt.

Tegenwoordig zijn er vele rassen, sommigen hebben interessante kleurenvariaties en andere kunnen weer bijzonder mooi zingen.

ParkietKanarieExotische vogels

Voeding

Soortgerichte voeding is een belangrijke voorwaarde voor een gezond en gelukkig kanarieleven. De in het wild levende kanaries eten in hun oorspronkelijke leefomgeving vooral verschillende plantenzaden. Daarnaast eten zij afhankelijk van het seizoen, ook bessen en vruchten.

De basis van de voeding voor onze kanaries is, net als in de natuur, een uitgekiende en veelzijdige zadenmix. Ook vers fruit, groente en kruiden, zoals appel, wortel en muur moeten op het menu staan. Vogelmuur is een kruid wat spijsvertering bevorderend werkt. Het bevat veel ijzer, calcium, magnesium, kalium, kiezelzuur en vitamine C. De voeding moet alleen in de vogelkooi worden aangeboden en niet tijdens het vrij vliegen. Zo associeert de kanarie zijn kooi met iets prettigs, dit vergemakkelijkt de terugkeer naar de kooi na het vrij vliegen.

Snacks

Kanariesnacks hebben naast het verwennen ook een functioneel doel. Je kanarie vindt het namelijk heerlijk om actief bezig te zijn. Snacks zoals een Kräcker of trosgierst geven je kanarie de mogelijkheid om op natuurgetrouwe wijze zijn voedsel te vergaren. Dit geeft je een gezonde en gelukkige kanarie!

 

 

Verzorging

Kanaries zijn niet graag alleen. Het is daarom verstandig om kanaries niet solitair te houden, maar in paartjes. Omdat alleen de mannetjes zingen, zijn deze natuurlijk erg geliefd. Maar ook de vrouwtjes, ook wel popjes genoemd, zijn hele mooie vogeltjes die je niet moet onderschatten!

Wanneer één of meer nieuwe kanaries in de kooi komen, is enige rust nodig. Kanaries die elkaar niet kennen, moeten langzaam aan elkaar wennen. Slechts in enkele gevallen moeten de vogels gescheiden, in kooien naast elkaar, voorzichtig kennismaken. Hier kunnen geduld en lekkernijen een handje bij helpen. Na enkele weken gewenningstijd, kunnen de vogels vrij vliegen.

Leefomgeving

Wanneer je twee of meerdere mannetjes wilt houden, is het raadzaam om een hele grote kooi te nemen. De mannetjes hebben namelijk een eigen territorium nodig, al is het maar een klein deel van de kooi. Wat minstens zo belangrijk is voor de kanarie, is ruimte om te kunnen vliegen, ze klimmen namelijk weinig. Het is daarom van belang de kooi niet vol te hangen met zitstokken, zodat er voldoende bewegingsruimte overblijft.

Snavel en nagels

Kanaries gebruiken hun snavel en nagels veelvuldig en hierdoor slijten ze af. Dit is belangrijk, want de snavel en de nagels groeien altijd door en worden anders te lang. Een verse twijg of een zandhulsje als zitstok is gymnastiek voor de pootjes en kort gelijktijdig de nagels. Voor de verzorging van de snavel zijn een Sepiablok en een mineralensteen zeer geschikt.

Badderen

Wist je dat kanaries echte waterratten zijn? Ze badderen graag. Specifiek tijdens de rui helpt een dagelijks bad bij de vorming van een nieuwe verenvacht. Zet dus af en toe een schoteltje met wat water voor ze neer.

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.