Exotische vogels

Er zijn op de wereld enige honderden verschillende, het wild levende papegaaiensoorten, waarbij ook de valkparkiet tot de papegaai gerekend wordt.

Binnen deze groep is de verscheidenheid aan groottes, kleuren en leefgewoonten enorm. Veel van deze vogels uit Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië worden sinds lange tijd als huisdier gehouden.

ParkietKanarieExotische vogels

Voeding

Hoewel de valkparkieten, agaporniden en papegaaien tot dezelfde groep behoren, heeft elke soort een eigen benadering nodig. Dit wordt mede bepaald door de oorspronkelijke leefomgeving. Soortgerichte voeding is dus een erg belangrijke voorwaarde voor een gezond en gelukkig leven van je vogel.

Waar de specifieke voeding uit moet bestaan, hangt sterk af van de oorspronkelijke leefomgeving en de daarbij horende voedingsgewoonten van je exotische vogel. De basis van de voeding is een uitgekiend en veelzijdig voer. Ook vers fruit, groente en kruiden, zoals appel, wortel en muur moeten op het menu staan. Vogelmuur is een kruid wat spijsvertering bevorderend werkt, het bevat veel ijzer, calcium, magnesium, kalium, kiezelzuur en vitamine C.

Gemengd voer

In de natuur voeden de valkparkiet en de papegaai zich niet alleen met zaden. Ze hebben ook aanvullende vitaminen nodig die voor hen van levensbelang zijn. Deze voorkomen gebreken, ondersteunen de stofwisseling en versterken de weerstand.       

Snacks

Vogelsnacks hebben naast het verwennen ook een functioneel doel. Je vogel vindt het namelijk heerlijk om actief bezig te zijn. Snacks zoals een Kräcker of trosgierst geven je vogel de mogelijkheid om op natuurgetrouwe wijze zijn voedsel te vergaren. Om je valkparkiet of papegaai voldoende beweging te geven en verveling tegen te gaan kun je hem leuke knabbelsnacks geven met een extraatje. Bijvoorbeeld een snack met een belletje of verschillende knabbelhoutjes.

Vaak zal je even uit moeten vinden wat je vogel nou het lekkerste vindt en wat hij absoluut niet lust. Geef noten of een cocktailmix als lekkernij tussendoor en bewaar de kleinere nootjes, zoals zonnebloempitten om als beloning te geven wanneer je gaat trainen met hem. Er zijn een aantal dingen wat je in ieder geval niet moet geven: avocado, rauwe aardappel, chocolade, zoete of zoute snacks (denk bijvoorbeeld aan chips), frisdranken, koffie en alcohol.    

 

 

Verzorging

Alle valkparkieten en papegaaien zijn sociale vogels, die niet graag alleen zijn. Het is daarom verstandig de vogels niet solitair, maar met minstens twee te houden. Sommige kunnen het goed vinden met bijna alle soortgenoten, anderen zoeken graag zelf een maatje uit.

Leefomgeving

De grootte van de kooi is afhankelijk van de grootte van de vogel. Naast klimmogelijkheden moet de kooi voldoende ruimte bieden zodat de vogel zijn vleugels kan uitslaan. Om de vogel voldoende beweging te geven is behalve een grote vogelkooi ook vrij vliegen nodig. Maar dit is niet zonder risico! Pas op voor gevaarlijke situaties door bijvoorbeeld giftige kamerplanten en openstaande ramen. De vogels zijn hartstochtelijke klimmers en daarom zijn klimtakken in en buiten de vogelkooi als “landingsplaats” zeer geliefd.

Om de kooi fris en schoon te houden, kun je schelpenzand als bodembedekker gebruiken. Schelpenzand is een mengsel van zand en de schaal van schaaldieren. Het voorziet in de kalk- en mineralenbehoefte en helpt bij verstoring van de darmflora.

Snavel en nagels

Vogels gebruiken hun snavel en nagels veelvuldig en hierdoor slijten ze af. Dit is belangrijk, want de snavel en de nagels groeien altijd door en worden anders te lang. Een verse twijg of een zandhulsje als zitstok is gymnastiek voor de pootjes en kort gelijktijdig de nagels. Voor de verzorging van de snavel zijn een Sepiablok en een mineralensteen zeer geschikt.

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.