Egels helpen?

Wie kent ze niet: onze inheemse egels. Deze kleine dieren worden pas tegen de avond wakker en gaan dan op zoek naar voedsel.

Ook al zijn ze nog zo schattig, egels blijven wilde dieren en mogen nooit als speelkameraadje of knuffeldier worden gehouden. Zieke of hulpbehoevende dieren mogen natuurlijk geholpen worden. Als je egels wilt verzorgen, zorg er dan in ieder geval voor dat je weet hoe je op de juiste manier met het dier omgaat en zorg voor een juiste huisvesting en voeding.

BuitenvogelsFrettenEgels

Egels verzorgen en voeren

Kenmerkend voor de egel zijn vooral zijn indrukwekkende stekels. Bij naderend gevaar rollen egels zich vliegensvlug tot een stekelige bol samen en weren zo vijanden af. De egel slaapt tijdens de koude en voedingsarme seizoenen in het jaar ook opgerold. Als de vorst invalt, graaft hij zich in zijn zelfgebouwde schuilplaats diep in.

Een volwassen egel moet in de herfst 800 tot 1500 gram wegen. Jonge dieren, die begin november nog niet zwaarder zijn dan 500 gram, zullen zonder bijvoeren problemen hebben om de winter door te komen. Egels, die na het invallen van de winter buiten rondlopen, hebben ook hulp nodig. Zij zijn te vroeg uit de winterslaap gekomen, bijvoorbeeld door snuffelende honden, vroege werkzaamheden in de tuin of simpelweg honger. Zij kunnen dan onderkoeld zijn en op zoek naar voedsel. Egels die gewond zijn of jonge egels zonder ouders die alleen rondlopen en de ogen nog dicht hebben, mogen verzorgd worden.  

Volwassen egels, die u overdag ziet, zijn vaak ziek. Egels zijn namelijk nachtdieren. Zieke egels zullen echter de warmte van de zon opzoeken. Deze dieren zijn te herkennen aan het waggelend bewegen of lusteloos blijven liggen. Het beste is om deze dieren direct naar de dierenarts te brengen. Let er wel op dat egels, die hun jongen nog zogen, vaak overdag voedsel gaan zoeken. Ook jonge dieren, die zich op de winter voorbereiden, zie je vaak overdag.

Bescherming en verzorging van egels

Het beste is om egels preventief te ondersteunen, zodat geen problemen ontstaan. Zorg voor voldoende natuurlijke schuilplaatsen in de tuin of bouw of koop een speciaal egelhuis. Vermijd omheiningen met kleine mazen, dek eventuele kuilen af en gebruik, indien mogelijk, geen chemische bestrijdingsmiddelen, rattengif, slakkenkorrels etc.

Maak in de tuin 2 tot 3 voederplaatsen. Je helpt hiermee jonge dieren om op tijd voor de winter het vereiste gewicht te bereiken. Bovendien red je met het neerleggen van egelvoer ook volwassen egels, omdat ze bij het zoeken naar voedsel geen gevaarlijke straten hoeven over te steken. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater, bijvoorbeeld in een vogeldrinkbak in de tuin. Let op: geef geen koemelk, want koemelk leidt normaalgesproken tot verteringsproblemen.

Juist voeren

Egels zijn insecteneters. Als egels in vrijheid leven, dan eten ze rupsen, regenwormen en allerlei kevers. Fruit eten egels zelden, alhoewel het tegendeel vaak beweerd wordt. Bij het bereiden van voer voor egels moet je rekening houden met zijn natuurlijke voeding. Geschikt als egelvoer zijn hardgekookte eieren, roerei is nog beter. Ook kun je egels met gekookt kippenvlees of gebraden gehakt voeren. Egels houden van afwisseling. Voer in geen geval kruiden, melk of melkproducten zoals brood.

Nog beter kun je egels Vitakraft-producten geven: Vitakraft egelvoer is een krachtig, veelzijdig, natuurlijk voer, dat een gezonde voeding garandeert en de overlevingskansen van zwakke egels verhoogt. Het bevat bijvoorbeeld vlees, insecten, bessen en noten en is verrijkt met plantaardige en dierlijke vetten, vitaminen en zuivere bijenhoning. Dit betekent voor de egels een gevarieerde mix zoals in de natuur.  

Droogvoer kun je goed aanvullen met de hiervoor genoemde gerechten. Als je zelf niet wilt koken, is het energierijke natvoer van Vitakraft een goed alternatief. Dit speciale voer voor egels is op basis van wetenschappelijke kennis ontwikkeld. De patiënt is daardoor snel weer op de been.

 

 

 

 

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.