Gezonde voeding, langer leven

Het konijn komt over de hele wereld voor. Door zijn bijzondere aanpassingsvermogen heeft hij overal weten te overleven. Om je konijn het beste te verzorgen is het belangrijk dat je een aantal dingen weet over zijn oorsprong en natuurlijke leefwijze.

In het wild leven konijnen namelijk vooral in open landschappen zoals weilanden, duinen, heidevelden en akkers. Soms komen ze ook voor in niet te dicht begroeide bossen, maar ze zijn niet te vinden in bergachtige gebieden boven de 900 meter hoog.

VoedingVerzorgingGezondheid

Verantwoord voeren

Voer voor je konijn moet niet alleen lekker zijn, het heeft ook een belangrijke functie! Konijnen zijn vegetariër en hebben plantaardig voedsel nodig waarin veel vezels zitten. Om gezond te blijven moet je konijn daarom elke dag een portie hooi hebben. Daarnaast is hij dol op granen en groenvoer.

Net zoals het wilde konijn wil ook jouw konijn gevarieerd eten, want konijnen eten in de natuur overal een klein beetje van. Het beste is om kleine stukjes van zoveel mogelijk verschillende groenten tegelijk te geven, in plaats van veel van één soort groente. Het is belangrijk dat het voer bestaat uit: gras, wortelen, granen, vruchten en kruiden. Je hebt veel keus in konijnenvoer en dat maakt het natuurlijk lastig kiezen. Daarom hier even de verschillende soorten op een rij.

Mengvoer

In mengvoer zitten veel gezonde en belangrijke voedingsstoffen bij elkaar. Zoals verschillende soorten vruchten, groenten, noten en bloesems. Dit kun je ook zien als je een verpakking mengvoer opent. Je ziet dan hele stukken fruit, kruiden en brokjes met extra vitamines erin.

Pellets

Elk brokje (pellet) bevat alle belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Uit mengvoer wil je konijn vaak alleen datgene opeten wat zijn voorkeur heeft, hierdoor komt hij andere voedingsstoffen tekort. Pellets zorgen ervoor dat je konijn van alle nodige voedingsstoffen iets binnen krijgt, waardoor hij niets te kort komt.

 

 

Snacks

Het konijn is eigenlijk geen knaagdier (hij behoort tot de haasachtigen) maar hij heeft wel een belangrijke overeenkomst met knaagdieren: zijn gebit, de tanden slijten namelijk snel af. Moeder Natuur heeft dit goed opgelost door de tanden te laten doorgroeien. Het is dus belangrijk dat jouw konijn net zo veel te knabbelen heeft als zijn wilde neefjes en nichtjes, zodat de tanden voldoende afslijten en hij goed kan blijven eten.

Onder het kopje voeding heb je al kunnen lezen wat een konijn zoal in het wild eet. Natuurlijk kan je een wortel, appel of paardenbloem als snack aan je konijn geven. Maar nog beter is het om je konijn een snack te geven waarop hij langdurig en grondig moet kauwen. Dit zorgt ervoor dat de tanden goed afslijten, net zoals bij een wild konijn. Je konijn vindt het ook leuk om te doen. Een groot verschil tussen je eigen konijn en een wild konijn is de ruimte om in te lopen, klimmen en rennen. Het is dus belangrijk dat je konijn op een of andere manier in beweging blijft.

 

 

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.