Rat

Ratten zijn via een omweg onze huisdieren geworden. Ze werden namelijk eerst alleen als proefdieren gehouden. Maar nu is dit knuffeldiertje populair bij veel huisdiervrienden.

Dit kleine vriendje blinkt uit in intelligentie en kan zich heel goed aanpassen aan verschillende situaties. Daardoor heeft de oorspronkelijke zwerfrat praktisch de hele wereld veroverd.

ChinchillaDegoeRat

Voeding

Ratten zijn in tegenstelling tot veel andere knaagdieren geen echte vegetariërs. Het grootste deel van hun natuurlijke voeding bestaat uit verschillende zaden. Maar in de natuur eten ratten ook insecten, zodat ze dierlijke eiwitten binnen krijgen. Voor een afwisselend menu kun je nog verschillende snacks, vers fruit en groente geven. Wanneer je dit uit de hand voert, wordt deze kleine knuffelvriend zo tam.

Mengvoer

In mengvoer zitten veel gezonde en belangrijke voedingsstoffen bij elkaar. Onder andere voedingsstoffen uit verschillende soorten vruchten, groenten, noten en bloesems. Dit kun je ook zien als je een zak voer opent. Je ziet dan hele stukken fruit, kruiden en brokjes met extra vitamines erin.

Pellets

Pellets zijn samengeperste brokjes die bestaan uit belangrijke voedingsstoffen en vitamines. De pellets zorgen ervoor dat je rat van alle nodige voedingsstoffen iets binnen krijgt, waardoor hij niets te kort komt.

 

 

 

Verzorging

Een rat is dol op gezelschap en is niet graag alleen. Het is dus ook beter om ze niet solitair te houden. Het beste is, om twee dieren van hetzelfde geslacht bij elkaar te houden. Dieren die elkaar niet kennen, moeten eerst voorzichtig aan elkaar wennen. In hun kooi hebben ratten veel ruimte nodig om te spelen, klimmen en zich te kunnen verstoppen. Ratten willen elke dag aandacht, knuffels en zich buiten hun kooi bewegen. Dit is nodig tegen de verveling, het prikkelt de intelligentie en verstevigt bovendien de band tussen mens en dier.

Om deze intelligente ratten bezig te houden kun je verschillende dingen bedenken. Veel ratten kun je zelfs trucjes leren, zoals balanceren op een koord of het lopen van een hindernissenparcours. Het opzoeken van iets lekkers, wat je hebt verstopt, vinden ze helemaal het einde. Voor de gymnastiek kun je ook een klimboom in de kamer zetten, dit dient ook als uitkijkpost. En wist je dat ratten, die holbewoners zijn, geen fel daglicht kunnen verdragen? De rattenkooi staat daarom het beste op een lichte plaats, maar niet in de zon. Veel ratten badderen graag. Een kleine stevige badschotel vinden ze geweldig. Belangrijk: de dieren voorzichtig afdrogen en lekker laten opwarmen.

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.