Degoe

Degoes zijn verhoudingsgewijs nog nieuwe huisdieren en worden nog maar zelden gehouden. Ze worden wel steeds populairder.

Hun oorsprong ligt in Chili, waar ze in ondergrondse bouwsels in familieverband leven. Het zijn getalenteerde bouwmeesters. De degoe zal zich niet gelukkig voelen als hij op een oude krant of een dun laagje zaagsel moet leven en niet kan klimmen.

ChinchillaDegoeRat

Voeding

Degoes hebben om de een of andere reden een probleem met het verteren van bepaalde soorten suiker. Er bestaan verschillende soorten suikers, die ruwweg onderverdeeld kunnen worden in enkelvoudige en meervoudige suikers. Wanneer Degoes via hun voedsel enkelvoudige suikers binnenkrijgen, ontstaat er na verloop van tijd een soort diabetes (suikerziekte). Geef ze als hoofdvoer daarom altijd voldoende hooi, aangevuld met een mengvoer.

Mengvoer

De spijsvertering van de degoe is volkomen aangepast aan de dorre grassen en kruiden uit zijn natuurlijke leefomgeving. Degoes zijn in gevangenschap echte alleseters. Er is vrijwel niets dat ze niet lusten en daarin schuilt nu juist het gevaar! Het is heel belangrijk om degoes geen vette of zoete voedingsstoffen te geven.  

Noten en granen

In de natuurlijke leefomgeving van degoes komen geen vette of oliehoudende granen en noten voor. De zaden die ze eten bevatten wel wat vet, maar heel weinig. Het vet dat de degoes niet verbruiken, slaan ze op in hun lever. Bij overmatige vetopname leidt dat (vooral bij vrouwtjes) tot leveraandoeningen. Veel vet en oliën zijn te vinden in noten, pinda’s, zonnebloem- en pompoenpitten, granen en sommige zaden zoals lijnzaad. Noten en pinda’s bevatten zelfs zoveel olie en vet dat degoes ze helemaal niet mogen eten! Een enkele zonnebloempit als traktatie is geen probleem. Zorg dat het voer dus maar een beperkte hoeveelheid granen en noten bevat.

 

 

Verzorging

Degoes hebben een sterk ontwikkelde knaagbehoefte. Ze hebben dan ook een stevige kooi nodig die bovendien voldoende bewegingsvrijheid biedt om te kunnen springen en ravotten.

Als echte groepsdieren kun je een degoe niet alleen houden. Het is daarom het beste om tenminste twee dieren samen te houden, waarbij nieuwelingen geleidelijk aan elkaar moeten wennen.

Van nature zijn degoes aan schrale voeding met een hoog gehalte aan ruwe vezel gewend. Ook als huisdier moeten ze deze ruwe vezels binnen krijgen. Degoes hebben veel vers hooi nodig en zo nu en dan verse groente of gedroogde kruiden. Zo geef je voeding die overeenkomt met hun oorspronkelijke leefgebied.

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.