Chinchilla

De chinchilla komt van origine uit het Zuid-Amerikaanse Hoogland. Dit knaagdiertje met zijn zijdezachte vacht is tegenwoordig een geliefd huisdier. In het algemeen onderscheidt de tamme chinchilla zich nauwelijks van de in het wild levende soortgenoten.

Chinchilla’s zitten graag hoog, net als in de natuur. Plaats in de kooi voldoende verhoogde zitplaatsen (etages) of een dikke boomtak van veilig hout zoals wilg, appel of peer.

ChinchillaDegoeRat

Voeding

Vanwege de oorspronkelijke leefomgeving van de chinchilla’s, het hoogland, zijn zij aan schrale voeding gewend. Dit speelt een grote rol bij de voeding van onze chinchilla’s als huisdier.

Hooi, zoals Alpenweide hooi, is een vezelrijke basis voor de voeding van de chinchilla’s. Een beetje verse groente kan het hoofdmenu aanvullen, maar lang niet alle dieren zullen de groente eten. Gedroogde kruiden zijn in ieder geval zeer gewild.

 

 

Verzorging

Chinchilla’s zijn sociale dieren die ‘s avonds en ‘s nachts actief zijn. Het beste is om minimaal twee dieren samen te houden. Dat wil zeggen van hetzelfde geslacht of een bokje met één of meerdere vrouwtjes.

Chinchilla’s springen en lopen graag, daarom is het belangrijk dat ze een ruime kooi hebben. Chinchilla’s willen ook graag vrij rond kunnen huppelen, maar pas op voor gevaarlijke situaties met bijvoorbeeld stroomkabels.

Vachtverzorging

De chinchilla vindt het heerlijk om zich in een zandbad schoon te maken. Zijn zijdezachte pels verzorgt de chinchilla graag zelf. Borstelen richt zelfs schade aan. Baden is ten strengste verboden. Om zich schoon te houden baden ze graag dagelijks in een zandbad. Dit zand absorbeert vet, vuil en vochtigheid en hierdoor behoudt de chinchilla zijn mooie, zachte pels. Bovendien is het zandbad een goede manier om stress kwijt te raken.

 

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.