De juiste voeding voor je kat

Katten leven al heel lang zij aan zij met ons. Ze vingen vroeger de muizen in de graansilo’s, wat natuurlijk fijn was voor ons en lekker voor hen.

Tegenwoordig is je kat veel meer dan alleen een goede muizenvanger. Ze hebben onze harten veroverd met hun eigeninnige karakter. In iedere kat schuilt echter nog steeds een echte jager. En wat kun je deze huistijger nu het beste voeren?

VoedingVerzorgingGezondheid

Droogvoer

Katten zijn qua voeding heel kieskeurig. Belangrijk is dat het voer alles bevat wat je kat nodig heeft. Het zijn echte vleeseters en hebben daarom proteïnerijke voeding met licht verteerbare koolhydraten nodig. Ook andere voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen moeten, in een uitgekiende samenstelling, op het menu staan.

Hoeveel brokjes je moet geven hangt af van de grootte van je kat en zijn manier van leven. Een binnenhuiskat zal minder eten dan een buitenkat, want die beweegt natuurlijk veel meer. Droogvoer is een compleet voer, dat wil zeggen dat de brokjes zijn samengesteld uit alles wat je kat nodig heeft. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je kat iedere dag vers water kan drinken uit een schoon bakje, zodat hij wel voldoende vocht binnenkrijgt.

 

 

Natvoer

Brokjes bevatten in principe alles wat je kat nodig heeft. Maar soms vind een kat zijn brokjes niet lekker of wil je hem gewoon graag verwennen. Dan is kant-en-klaar kattenvlees een goede aanvulling. Ook zit in natvoer (zoals de naam al aangeeft) meer vocht als in droogvoer. Als je kat een slechte drinker is, is het geven van natvoer bijna noodzakelijk.

Je kat is heel kieskeurig en weigert te eten als het niet naar zijn zin ruikt of als de temperatuur niet goed is. Met zijn scherpe reuk- en smaakzin heeft hij het onmiddellijk door als het voer iets minder vers is. Probeer daarom ervoor te zorgen dat je kat iedere dag op dezelfde tijd zijn eten krijgt en altijd op dezelfde plaats. Geef je kat iedere dag een schone bak en gooi het voer dat overblijft altijd weg. Het beste kun je je kat twee tot drie kleine maaltijden geven op een dag, zoals aangegeven staat op de verpakking. Met tussendoor af en toe iets lekkers.

 

 

 

Functioneel voer

Soms heeft je kat wat extra’s nodig om gezond te blijven. Daarom zijn er naast het basisvoer ook functionele droogvoeren. Je kat kan bijvoorbeeld te dik worden. Dit kan komen doordat zijn stofwisseling veranderd of door een sterilisatie of castratie.

Om je kat te laten afvallen moet je hem op dieet zetten met speciale brokken en meer laten bewegen. Een kat heeft overgewicht als hij 20% meer weegt dan het normale gemiddelde gewicht. Dit verschilt per kat, maar ligt tussen de 2,5 en 4,5 kilo.  

TIP

Al is je kat een vleeseter, hij is ook gek op gras. Sommige katten eten het gras om te kunnen braken. Zo raken ze de haarballen kwijt waarvan ze last hebben in hun maag. Andere doen het voor de vitamines die in het gras zitten. Schrik dus niet als je kat je planten probeert op te eten. Het is beste is om hem af te straffen en ervoor te zorgen dat je een bakje met kattengras in huis hebt staan waar hij wel van mag eten. Want let op, sommige planten zijn namelijk giftig voor je kat.

 

 

 

Snacks

Wij willen graag laten zien dat we van onze kat houden en geven hem daarom vaak lekkernijen. Gewoon om te verwennen of als beloning wanneer ze komen aanrennen als je ze roept. Natuurlijk kan je een kat veel meer trucjes leren.

Katten zijn over het algemeen erg actieve dieren en vinden het leuk spelletjes te doen. Snacks zijn ideaal om ze nieuwe dingen te leren. Let er wel op dat je nooit te veel geeft. Als je op de producten klikt, kun je het voedingsadvies bekijken. Te veel snacken is namelijk ongezond voor je kat, net als dat voor jou is.

WEETJE

Soms kan je kat met een kikker aankomen of misschien zelfs wel met je goudvis uit de vijver... Wanneer je een buitenkat hebt zal je ongetwijfeld een keer een cadeautje van ze krijgen. Niet echt fris zo'n dood beestje voor de deur of in huis, maar je kat laat hiermee zien dat hij je aardig vindt en dat je wel een lekker hapje hebt verdient. Asjeblieft!

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.