Een gezonde kat in huis

Een veelvoorkomend onderwerp bij katten zijn natuurlijk de kleine beestjes die soms op bezoek komen. Een vlooienplaag of teken in huis zijn natuurlijk erg onprettig voor je kat, maar minstens zo fijn voor jou.

Vooral als je kat vaak buiten komt en in aanraking komt met andere katten, is de kans op vlooien of teken groot. Wanneer je je kat veel ziet krabben, hij onrustig is en soms rare sprongen maakt, is de kans groot dat hij vlooien heeft.

VoedingVerzorgingGezondheid

Vlooien

Om te controleren of je kat echt vlooien heeft kun je op zijn vacht kijken, je ziet dan vanzelf iets wegspringen. Zie je niks, kijk dan of je de poepjes van de vlooien kunt vinden. Dit zijn bruine korreltjes. Om te zien of het echt vlooienpoepjes zijn kun je een test doen: leg enkele korreltjes op een wit vel papier en gooi er wat water op. Als ze oplossen en het papier rood kleurt, zijn het echt de uitwerpselen van vlooien.

Je weet het zeker, je kat heeft vlooien. En nu? Als je kat veel buiten komt is het verstandig het gehele jaar door vlooiendruppels te geven. Maar dan is het nog niet opgelost, want als er eenmaal een volwassen vlo op je kat zit, zijn er in je huis heel veel  eitjes, larven en cocons aanwezig. Behandel dus ook je huis met een vlooienspray.

 

 

Teken

Nederland is het land met de meeste teken. Het is dus verstandig om je hier tegen te beschermen, vooral omdat steeds meer teken ook besmet zijn met de ziekte van Lyme. Voor jou en je kat is het dus verstandig om hem hier tegen te beschermen. Controleer je kat ook regelmatig en bevrijdt hem van een teek wanneer je deze tekenkomt met een tekentang.

 

Vacht

Om te kijken of je kat teken heeft of om de teken te vangen, kun je een tekenkam kopen. Dit is een kam met tanden die dicht op elkaar zitten, waardoor de teek ertussen vast blijft zitten. Als je er een gevangen heb, doe hem dan in een glas met water. Teken zijn namelijk lastig plat te drukken en in het water verdrinkt hij. Je kat zal je dankbaar zijn!

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.