Verzorging van je viervoeter

Om je hond vrolijk en gezond te houden dien je hem op de juiste manier te verzorgen.

Dat betekent, naast een goede vachtverzorging en huisvesting, dat je de verantwoordelijkheid draagt over het juist opvoeden en trainen van je hond. Hiermee geef je je hond een stabiele basis voor de rest van jullie samenzijn.

VoedingVerzorgingGezondheid

Trainen

De eerste drie levensmaanden is de meest beïnvloedbare periode in het leven van een hond en al na vijf maanden neemt deze leerbare periode af. De oorsprong van de meeste gedragsproblemen is op deze periode terug te voeren. Daarom is het trainen van een volwassen hond een veel grotere uitdaging. Stel een jonge hond daarom al snel bloot aan alles wat hij in zijn leven zal tegenkomen. Daar hebben jij en je hond later veel profijt van.

Leer je hond al vroeg dat hij overal aangeraakt kan worden. Zo wordt het ook makkelijker om hem goed te verzorgen. Je kunt dan zijn ogen schoonmaken als ze vies zijn en zijn oren controleren op ontstekingen. Ook moet je de vacht van je hond goed controleren. De toestand van de huid en vacht zijn een indicatie van zijn gezondheid. Een doffe vacht of vette of schilferige huid kunnen wijzen op inwendige problemen. Als je dit regelmatig doet, heb je het snel door als er iets niet goed is met je hond. Zo voorkom je dat kleine ontstekingen of irritaties te erg worden. Begin dus al zo vroeg mogelijk met het borstelen en wassen van je hond. Al vindt hij het in het begin niet fijn, hou hem zachtjes vast en raak hem overal aan met je handen. Daarna kun je hem voorzichtig laten wennen aan een borstel en een straal water.

 

 

Bezighouden

Speeltjes zijn heel belangrijk voor je hond. Iedere hond heeft zo zijn eigen voorkeur en je kunt het beste van alles uitproberen. Er zijn afleidende speeltjes zoals ballen waar brokjes uitvallen als ze rollen en speeltjes zoals touwen en Dentalspeelgoed. Dentalspeelgoed verzorgt gelijk het gebit van je hond terwijl hij erop aan het kauwen is.

Beweging is natuurlijk ontzettend belangrijk voor je hond. Ga daarom naast het noodzakelijke rondje voor zijn behoefte ook lekker een flink stuk wandelen. Je hond heeft behoefte aan rennen en spelen en zal hier enorm van genieten. Door je hond veel te laten bewegen zal hij energieker zijn en een stuk vrolijker in de omgang.

 

 

 

Leefomgeving

Honden, maar vooral jonge honden, zullen zodra ze de kans krijgen in huis deuren openen, kleden van tafel trekken, spullen opeten, planten kapot happen en alles stuk kauwen. Zorg er dus voor dat er in je huis geen kauwbare zaken liggen zoals elektrische en telefoonkabels, gordijnkoorden of vloerkleden. En geef je hond af en toe een lekkere kauwsnack waar hij zich op uit kan leven!

Kauwen is net zo normaal als eten en slapen voor je hond. Door te bepalen waar en wat hij kauwt, kun je hem gemakkelijk trainen om alleen te kauwen op wat jij wilt. Een vrij rondlopende hond zal vrijwel alles gaan uitproberen. Het is dus belangrijk dat je hond een eigen plek heeft, een persoonlijke ruimte waar hij alles in mag. Zorg dat je hond een bench heeft waarin hij kan groeien (dus niet te klein) en maak een ruimte voor hem. In deze kamer mag hij dan alles doen wat hij nergens anders mag in huis.

De bench is de basis thuisplek voor iedere hond. Leer je hond daarom om de bench als veilige haven te zien. Dit gaat vrij snel en gemakkelijk met wat lekkers of een leuk kauwspeeltje. Leg eerst het lekkers in de gesloten bench en laat je hond erbuiten. Hij zal nu ontzettend graag naar binnen willen. Laat hem vervolgens de bench in om het lekkers op te eten. Herhaal dit meerdere keren en je hond zal de bench echt als zijn plekje gaan zien.

 

 

Vrij rondlopen

Alle honden zijn nieuwsgierig en je kunt ervan uit gaan dat hij op zijn achterpoten alle hoekjes en gaatjes zal inspecteren. Een aanrecht met lekker eten is geen probleem voor springende honden.

Haal daarom breekbare zaken en waardevolle dingen weg, maar ook schoenen en ondergoed. Honden zijn ook meesters in ontsnappen, dus laat je hond alleen los in de tuin als je zeker weet dat de omheining degelijk is.

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.