Gezond voeren, lang leven

Dit vriendelijke, aanhankelijke diertje met zijn zachte vachtje is al jarenlang een erg gewild huisdier. De goudhamster komt oorspronkelijk uit de Syrische steppegebieden. Daar werd in 1930 een hamsterfamilie ontdekt, die gezien wordt als de familie waar onze huidige hamster van af stamt.

Hamsteren is zijn lust en zijn leven. Een betere naam kan hij zich daarom niet wensen. Lees hier meer over hoe je je hamster gezond en gelukkig kan houden.

VoedingVerzorgingGezondheid

Verantwoord voeren

In de natuur leggen hamsters voedselvoorraden aan voor slechtere tijden. Ook onze hamsters hebben deze gewoonte. IJverig worden deze voorraden eerst in hun grote wangzakken verzameld om ze daarna te verstoppen in bijvoorbeeld hun hokje. Pas wel op met voeding zoals fruit en groente. Als dit te lang in hun bergplaats ligt, bederft het en dat is niet gezond. Controleer dus regelmatig de inhoud van de “voorraadkamers”.

De hoofdvoeding voor een hamster bestaat uit zaden van verschillende planten. In de natuur zijn hamsters echter alleseters. Naast zaden en andere plantaardige bestanddelen (blaadjes en wortels) wordt er ook af en toe een insect gegeten, om zo in de behoefte aan eiwitten te voorzien. Aan deze voorwaarden moet ook het hoofdvoer beantwoorden. Hooi, zoals Alpenweide hooi, hoort natuurlijk ook thuis in een hamsterkooi. Om op te eten, maar ook om lekker in te nestelen.

Mengvoer

In mengvoer zitten veel gezonde en belangrijke voedingsstoffen bij elkaar. Zoals verschillende soorten vruchten, groenten, noten en bloesems. Dit kun je ook zien als je een zak voer opent. Je ziet dan hele stukken fruit, kruiden en brokjes met extra vitamines erin.

Pellets

Elk brokje (pellet) bevat alle belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Uit mengvoer wil je hamster vaak alleen datgene opeten wat zijn voorkeur heeft, hierdoor komt hij andere voedingsstoffen tekort. De pellets zorgen ervoor dat je hamster van alle nodige voedingsstoffen iets binnen krijgt, waardoor hij niets te kort komt.

 

 

Snacks

In de natuur graven hamsters lange gangen met verschillende kamers, bijvoorbeeld voor hun voedselvoorraden. Ook onze hamsters willen wroeten, hiervoor geef je bijvoorbeeld houtvezel. Bovendien kun je het woonplezier vergroten door een “woelkistje” in te richten. Neem een klein kistje of een schaal en vul deze met houtvezel, hooi en stro. Verstop er een paar snacks in en je hamster heeft een perfecte speelplaats.

Voor afwisseling en extra beweging kun je verse takken van fruitbomen in de kooi leggen. Dit biedt veel klimplezier en dat is ook belangrijk voor je hamster. De nagels moeten namelijk wel blijven afslijten. Vaak hoeven ze niet extra te worden geknipt, maar soms kan je hamster toch te lange nagels krijgen. Je kunt dan het beste naar de dierenarts of naar een dierenwinkel gaan. In sommige dierenwinkels knippen ze gratis zijn nagels. Als jouw hamster te lange nagels heeft, komt dat meestal doordat hij te weinig kan klimmen, knagen en graven. Hamsters horen dus te worden bezig gehouden. Geef hem regelmatig een snack waar hij hard zijn best voor moet doen.

 

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.