Je cavia gezond voeren

De cavia is een van de populairste huisdieren. Dat is niet zo raar, want het zijn vriendelijke dieren die zelden agressief zijn. Een bijtende cavia is dan ook een grote uitzondering.

Als je een cavia als huisdier neemt, moet je bij de verzorging goed op een aantal regels letten om problemen te voorkomen. Vooral de voeding moet goed zijn, want een cavia kan snel en ernstig ziek worden als hij niet het juiste voer krijgt.

VoedingVerzorgingGezondheid

Voeding

Onze cavia’s stammen af van de in het wild levende cavia’s in Zuid-Amerika. Daar worden ze al meer dan 3000 jaar als huisdier gehouden. In Zuid-Amerika leven ook nog veel caviasoorten in de vrije natuur. De cavia die wij nu in huis hebben is in de loop van de tijd wel veranderd. Er zijn nog veel overeenkomsten, maar de lichaamsbouw, grootte en vachtkleuren onderscheiden zich duidelijk van die van de in het wild levende soortgenoten.

Cavia’s kunnen, in tegenstelling tot de meeste andere dieren, zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom hebben ze voeding met vitamine C nodig. Wanneer je cavia niet genoeg vitamine C krijgt, dan wordt hij snel ziek. Hij kan vermageren en verlammingsverschijnselen of gewrichtsklachten krijgen. Je cavia moet daarom als basis een uitgebalanceerd hoofdvoer krijgen. Naast het hoofdvoer moet er ook altijd hooi worden gegeven, zoals Alpenweide hooi. Hooi kan je het beste in een ruifje geven. Zo blijft het schoon, lekker en geurig. Ook vitaminerijke sappige voeding, zoals paprika, wortel, appel en paardenbloem moeten op het menu staan. Zie hieronder de verschillende soorten hoofdvoer die je je cavia kan geven.                  

Mengvoer

In mengvoer zitten veel gezonde en belangrijke voedingsstoffen bij elkaar. Zoals verschillende soorten vruchten, groenten, noten en bloesems. Dit kun je ook zien als je een voer opent. Je ziet dan hele stukken fruit, kruiden en brokjes met extra vitamines erin.

Pellets

Elk brokje (pellet) bevat alle belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Uit mengvoer wil je cavia vaak alleen datgene opeten wat zijn voorkeur heeft, hierdoor komt hij andere voedingsstoffen tekort. De pellets zorgen ervoor dat je cavia van alle nodige voedingsstoffen iets binnen krijgt, waardoor hij niets te kort komt.

 

 

Snacks

Cavia’s aten oorspronkelijk grassen, kruiden, bladeren, wortelen en knollen. Ze hebben net als konijnen behoefte aan vezelrijke voeding. Naast genoeg ruwe vezels in het hoofdvoer moet daarom ook altijd hooi worden gegeven. Dit is nodig omdat hooi een grove structuur bevat. Dit zorgt voor een betere tandafslijting van de steeds doorgroeiende knaagtanden.

De cavia-achtigen die voorkomen in het wild verschillen nogal wat van gewicht en formaat: de kleinste weegt zo’n 200 gram, de grootste wel 70 kilo. In lengte variëren ze van 15 tot 130 centimeter. Toch hebben ze enkele gemeenschappelijke kenmerken: de kop is relatief groot, aan de voorpoten hebben ze 4 tenen, aan de achterpoten 3, met in verhouding brede, kromme nagels.In tegenstelling tot andere knaagdieren kunnen gewone cavia’s niet klimmen en op hun achterpoten staan. Ook gebruiken ze hun voorpoten niet om hun voedsel vast te houden. Cavia's zijn lieve en beweeglijke dieren, die voldoende aandacht en speeltijd nodig hebben. Je kunt met ze spelen door ze te laten zoeken naar lekkers.

 

 

Vind snel uw producten

Voer uw postcode of plaatsnaam in en vindt een winkel bij u in de buurt.