Alles wat je moet weten over de teek!

Het wordt weer lekker weer en daar kunnen we samen met onze huisdieren van gaan genieten. Ook betekent dit dat het weer warmer gaat worden. Lekker, maar het brengt ook wat nadelen met zich mee. Zo steekt de teek de kop weer op. Waar de meeste mensen denken dat ze pas in de zomer actief zijn, is dit niet het geval. Vanaf maart worden deze kleine spinachtigen al actief. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de teek, waar je op moet letten en hoe je jouw huisdier kunt beschermen tegen tekenbeten.

Wat te doen bij een tekenbeet

In de winter zijn teken nauwelijks actief, omdat het dan te koud is. Vanaf maart tot en met september worden de hoogste aantallen waargenomen. Het aantal tekenbeten zijn in mei, juni en juli het hoogst, maar deze cijfers stijgen al vanaf maart. Vanaf deze maand wordt het dus alweer oppassen geblazen, want zowel mens als dier kunnen slachtoffer worden van zo’n vervelende tekenbeet.

Veel mensen denken dat teken met name uit bomen vallen, maar dit is in de meeste gevallen niet waar. Ze zitten namelijk in hoog gras, in planten of dode bladeren. Als ze een mens of dier langs zien komen, stappen ze over zodat ze zichzelf van voedsel kunnen voorzien. Teken doen dit gedurende hun verschillende levensstadia. Je hebt een larve, een nimf en een volwassen teek (1).

Een klein percentage van de teken draagt een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Zowel mens als dier kunnen hiervan ziek worden. Ook dragen sommige teken nog andere ziektes over. Gelukkig word je meestal niet ziek van een tekenbeet. Wanneer jouw huisdier wordt gebeten door een teek is het belangrijk deze te verwijderen. Dit kan met een tekentang. Belangrijk hierbij is om de teek te verwijderen en om daarna het wondje schoon te maken met gekookt en gekoeld water (2).

Nóg beter is natuurlijk om ervoor te zorgen dat jouw huisdier niet te maken krijgt met teken. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een anti-parasiet halsband. Deze halsbanden zijn verkrijgbaar voor zowel honden als katten en het stofje in de halsbanden zorgt ervoor dat de gewrichten van de parasieten blokkeren. Hierdoor heeft jouw hond of kat geen last van deze vervelende beestjes! Ook zijn er anti-parasiet druppels voor hond en kat verkrijgbaar die hetzelfde werken en een omgevingsspray. Aanbevolen is om te kijken wat er bij jouw huisdier past. Hiernaast moet je natuurlijk gewoon blijven uitkijken als het warmer wordt en goed blijven controleren op teken. Mocht jouw huisdier ineens raar gedrag vertonen na een tekenbeet, raadpleeg dan altijd direct een dierenarts. Veel (tekenvrij) wandelplezier!

Bronnen:

  1. https://www.lymenet.nl/info/tekenbeet
  2. https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/136714/Zoek-het-uit-Worden-dieren-ook-ziek-van-een-tekenbeet