Ontlasting van de hond

De vorm/- substantie van de ontlasting van je hond geeft een indicatie van hoe het met je hond gaat. Honden hebben een erg kort spijsverteringskanaal en de voeding die zij eten moet daarom goed verteerbaar zijn. Er zijn verschillende typen ontlasting: hele vaste ontlasting waar je hond moeizaam vanaf komt, maar ook veel te dunne ontlasting (diarree). Onderstaand worden 6 verschillende typen ontlasting onderscheiden. De beste typen ontlastingsvormen zijn type 3 en 4.

Ontlasting hond

Type 1: te harde ontlasting

Bij te harde ontlasting heeft je hond hele harde kleine keutels. Je hond moet veel moeite doen om van zijn ontlasting af te komen. Voor je hond is dit niet fijn omdat hij erg hard moet persen en hem dit zeer doet.

 

Type 2: harde ontlasting

Als je hond harde ontlasting heeft moet hij nog steeds persen om zich van zijn ontlasting te ontdoen. De ontlasting heeft de vorm van grote harde keutels.

 

Type 3: worst met barstjes

Dit type ontlasting wil je graag zien bij je hond. Voor je hond is het gemakkelijk om van zijn ontlasting af te komen en hij hoeft niet hard te persen. De ontlasting heeft de vorm van een worst met hier en daar wat barstjes aan het oppervlak.

 

Type 4: gladde worst

De gladde worst is het type ontlasting wat het beste en fijnste is voor je hond. Je hond komt gemakkelijk van zijn ontlasting af en hoeft amper te persen. De ontlasting heeft de vorm van een gladde worst.

 

Type 5: zachte papperige stukken

Als je hond last heeft van buikkrampen en heel gemakkelijk van zijn ontlasting afkomt is de kans groot dat zijn ontlasting bestaat uit papperige stukken. Ook aan de kleur van de ontlasting is te zien dat je hond niet helemaal lekker in zijn vel zit.

 

Type 6: waterig, diarree

Wanneer je hond niet hoeft te persen en veel te gemakkelijk van zijn ontlasting afkomt heeft hij meestal diarree. De ontlasting is waterig en bevat geen vaste stukken meer. Het is een vloeistof geworden. Let bij diarree altijd goed op dat je hond genoeg vocht binnenkrijgt en geen uitdrogingsverschijnselen gaat vertonen. Twijfel je, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

 

 

Wil je meer informatie over de spijsvertering van je hond. Klik dan hier.

Lees ook: Het belang van ommengen, Breaking NEWS!! Vita Complete® en Vita Complete® Pure Natural Dogfood