Giftige planten

De brancheorganisatie Dibevo heeft een speciale miniposter ontwikkeld met daarop planten die giftig zijn voor onze huisdieren. Let altijd goed op wat je huisdier eet want hij kan erg ziek worden van het eten van een giftige plant. Verschijnselen kunnen zijn dat je huisdier moet braken, gaat trillen, verstoring krijgt van zijn hartritme, aan de diarree raakt of last krijgt van koliek.

Op de onderstaande poster kun je precies zien van welke verschijnselen je huisdier last kan krijgen door het eten van een giftige plant.

Poster giftige planten

Zelfs in je eigen tuin moet je goed op je huisdier letten want de Rododendron, de Taxus, de Lelie en het Lelietje-van-dalen (ook wel meiklokje) zijn erg giftige planten. Deze hebben wij vaak in de tuin staan omdat we ze mooi vinden, maar let dus goed op want als ze gegeten worden zijn ze erg giftig. Bij de Rododendron zijn alleen het blad en de bloemen giftig. Van de Taxus is de gehele plant giftig. Bij het eten van de Lelie kunnen kleine hoeveelheden vooral voor katten nare gevolgen hebben. Het Lelietje-van-dalen is een vast plant die in het wild voorkomt maar ook als plant in de tuin. De gehele plant is erg giftig maar de bloemen en bessen zijn het giftigst.

Vingerhoedskruid is een twee- of meerjarige plant die veel in Nederland en België voorkomt. Hij komt voor als onkruid maar wordt ook gebruikt in siertuinen. Let dus goed op je huisdier als deze los loopt.

De Gouden Regen groeit vooral in het wild in Midden- en Zuid Europa. De Gouden Regen werd ook veel aangeplant in Nederland vanwege zijn mooie sierlijk, hangende bloementrossen. Tegenwoordig wordt de Gouden Regen veel minder aangeplant vanwege zijn giftigheid.

De Lupine vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika. De plant is in de 19e eeuw ingevoerd in Noordwest- Europa en komt hier alleen voor als vast plant. De plant wordt gekweekt als sierplant of dient als voedsel voor mens en dier. Alleen de zaden in de peulvruchten van de Lupine zijn erg giftig.

Blauwe Regen, ook wel Wisteria genoemd, komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, China, Korea en Japan. Vanwege de bloesem komen veel bijen en vlinders op de plant af. In Nederland wordt de plant veel geplaatst in de tuin als sierplant. Let goed op want de hele plant is giftig.

Ridderspoor is een bijzonder giftige plant voor mens en dier. Vooral de zaden van de plant zijn erg giftig. De bloei van de plant vindt plaats vanaf het einde van de lente tot aan het einde van de zomer. Vroeger in de oudheid had Ridderspoor verschillende medische werkingen. Zo werd het gebruikt als laxeermiddel of om postnatale bloedingen te stoppen.

De laatste extreem giftige plant is de Oleander. De gehele plant is erg giftig. De plant kan 2-6 meter hoog worden en ziet eruit als grote struik of boom. De Oleander komt vooral voor in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Portugal en van Iran tot in Oost-Azië, op stenige gronden, overstromende oevers en in periodiek droge beekbeddingen.

 

Veel planten uit de vlinderbloemenfamilie zijn giftig. Met deze planten is het dus altijd oppassen. De gehele plant is giftig maar de bloemen zijn meestal het giftigste gedeelte van de plant. Kortom let altijd goed op wat je huisdier eet en heb je twijfels raadpleeg dan altijd de dierenarts!

 

Bron: https://dibevo.nl/files/uploads/docs/Poster-giftige-planten–Brancheorganisatie-Dibevo.pdf