De spijsvertering van de hond

Honden hebben een relatief kort spijsverteringskanaal in verhouding tot de mens. Bij mensen is het spijsverteringskanaal ongeveer 10 tot 12% van het totale lichaamsgewicht. Bij grote honden is dit slechts 2,7% en bij kleine honden 7%. Het is daarom van groot belang dat de hond voeding op maat krijgt welke hij goed kan verteren. Grote honden hebben een korter spijsverteringskanaal in verhouding tot middelgrote en kleine honden. Hierdoor kunnen grote honden vaker last van diarree hebben.

Spijsvertering hond

Hoe werkt de spijsvertering van de hond?

 

1. De bek

De spijsvertering van de hond begint al in zijn bek. De hond kauwt zijn voedsel in kleinere stukken. De hond heeft niet zoals de mens wel heeft, spijsverteringsenzymen in zijn speeksel zitten.

 

2. Slokdarm

Als de hond het voedsel klein genoeg heeft gekauwd slikt hij het voedsel door. Het voedsel komt dan via de slokdarm in de maag terecht.

 

3. Maag

De zuurgraad in de maag van een hond is heel hoog, zo’n 1-2. Bij een mens is de zuurgraad van de maag 3-4. Men spreekt van een neutrale PH als de waarde 7 is. In de maag wordt het voedsel samen met het maagzuur een vloeibare brij. De vloeibare brij gaat vanuit de maag naar de dunne darm.

 

4. Dunne darm

In het eerste gedeelte van de dunne darm komen de sappen van de alvleesklier en gal bij de voeding. De sappen van de alvleesklier bestaan uit enzymen die helpen met de vertering van koolhydraten en eiwitten. De sappen van de gal ondersteunen de vertering van de voeding.

In het tweede deel van de dunne darm komen de sappen van de darmwand bij de voeding. Deze sappen knippen de voedingsstoffen, uit de voeding, in stukken zodat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen door de darmcel. De darmcel geeft de voedingsstoffen af aan het bloed en het bloed transporteert de voedingsstoffen naar de lever. De lever zorgt voor een goede verspreiding van de voedingsstoffen door het gehele lichaam.

 

5. Dikke darm

In de dikke darm worden het water en de elektrolyten uit de overgebleven voeding gehaald. Elektrolyten zijn verschillende soorten zouten.

 

6. Endeldarm

Via de endeldarm komt de overgebleven voeding als ontlasting uit de anus van de hond. Aan de ontlasting van de hond kun je zien hoe het met de hond gaat. Ook zegt het iets over de verteerbaarheid van het voedsel wat de hond heeft gegeten.

 

Wil je meer informatie over de verschillende soorten ontlasting. Klik dan hier.

Lees ook: Het belang van ommengen, Breaking NEWS!! Vita Complete® en Vita Complete® Pure Natural Dogfood