Waarom vind je kat speeltjes met kattenkruid zo leuk?

Wat is kattenkruid nu eigenlijk en waarom vind je kat speeltjes met kattenkruid zo leuk? De antwoorden op deze vragen vind je hier.

Wild kattenkruid is familie van de kruidensoort munt. Als kattenkruid in bloei staat heeft het wit met paars gevlekte bloemetjes. Het kan wel een paar meter hoog worden. Van oorsprong komt kattenkruid uit Europa en Azië, maar tegenwoordig vind je het ook in andere delen van de wereld.

Kattenkruid in speelgoed wordt vaak catnip genoemd, de Engelse naam voor kattenkruid. Kattenkruid bevat vitamines, mineralen en essentiële oliën. Eén van deze oliën is nepetalacton. Deze olie maakt plezierige gevoelens los bij een kat. Kattenkruid moet worden ingeademd om effect te hebben. Het kan zijn dat je kat gaat “flemen”, hij trekt dan zijn lippen omhoog. Sommige katten vinden het lekker met hun wangen en kin langs het kattenkruid te gaan, ook het snuffelen aan en eten van kattenkruid wordt door vele katten gedaan. Sommige gaan in het kattenkruid liggen rollen en likken aan de plant. Het inademen en/of opeten van kattenkruid is geheel ongevaarlijk voor de kat. Katten kunnen van kattenkruid een wilde blik krijgen, erg gaan miauwen of zelfs dronken lijken. Deze verschijnselen kunnen tot wel 15 minuten duren. Een kat is het daarop volgende uur immuun voor het effect van kattenkruid. Er zijn katten die erg agressief reageren op kattenkruid, deze katten kun je beter geen snacks of speeltjes met kattenkruid geven.

Niet bij elke kat werkt kattenkruid. Het is erfelijk hoe gevoelig je kat is voor het effect van kattenkruid. Bij ongeveer twee derde van de katten heeft kattenkruid effect. Bij kleine kittens is het typische effect van kattenkruid nog niet zichtbaar. Kittens ontwikkelen de gevoeligheid voor etherische oliën pas als ze tussen de 6 tot 8 weken oud zijn, het is volledig ontwikkeld als de kitten 12 weken oud is.